23. 5. 2022
Online marketing

Čo je to SEO – optimalizácia webu pre vyhľadávače

SEO (Search Engine Optimization) je proces optimalizácie webovej stránky alebo aplikácie pre vyhľadávače. Cieľom SEO je zlepšiť pozíciu webovej stránky v výsledkoch vyhľadávania, aby sa zvýšila jej viditeľnosť a dostupnosť pre používateľov.

Webglobe

Celosvetovo existuje viac ako jeden a pol miliardy webstránok. Okrem toho sú deň čo deň publikované vyše 2 milióny blogových článkov

Zmerať tieto čísla na Slovensku sa asi presne nedá. Keď zoberieme do úvahy, koľko domén registrujú najväčší poskytovatelia hostingov na Slovensku, a koľko slovenských hostingov je aktívnych, mohlo by nám vyjsť číslo niekde medzi 150–200 tisíc.

Teraz si vezmite, že v takejto záplave webov chcete byť viditeľný vo vyhľadávačoch práve vy na súvisiace kľúčové slová, ktoré ľudia vyhľadávajú. 

A práve na to slúži SEO (search engine optimization), po slovensky optimalizácia webu pre vyhľadávače.

Čo je to vyhľadávač a čo je to SEO?

Na začiatok bude najlepšie mať jasno v tom, čo je to vyhľadávač a ako funguje. Najzrozumiteľnejšia definícia sa dá nájsť na Webopedii:

„Vyhľadávač je vo všeobecnosti program, ktorý hľadá dokumenty obsahujúce vyhľadávané kľúčové slovo alebo frázy a zobrazí vo výsledkoch vyhľadávania dokumenty, ktoré obsahujú dané kľúčové slovo alebo frázu.“

Dnes je slovo vyhľadávač prakticky synonymom pre internetové vyhľadávače ako napríklad Google, Bing alebo Yahoo. Avšak tieto vyhľadávače sú oveľa sofistikovanejšie a používajú vlastné algoritmy a spôsoby vyhodnocovania relevantnosti výsledkov.

Každý vyhľadávač má tzv. Index, v ktorom má databázu všetkých svojich dostupných dokumentov. V prípade internetových vyhľadávačov databázu webstránok. 

Pri vyhľadávaní nejakého slova alebo frázy prehliadač pošle tzv. robota, aby prešiel v čo najkratšom čase čo najviac dokumentov vo svojom indexe. Potom podľa rôznych faktorov tieto dokumenty vyhodnotí a zobrazí vo výsledkoch. V prípade vyhľadávača Google vyzerajú takto:

A čo je SEO? 

SEO je skratka pre search engine optimization. Do slovenčiny sa prekladá ako optimalizácia webu pre vyhľadávače a zahŕňa postupy, metódy a stratégie, pomocou ktorých sa viete dostať vyššie vo výsledkoch vyhľadávania. Vďaka tomu zvýšite viditeľnosť svojho webu v internetových vyhľadávačoch pre zadávané kľúčové slovo.

Potrebujete sa vôbec zaoberať SEO?

Predsa tu máme sociálne siete (Facebook či Instagram). Potom sú tu trendy ako mobilné aplikácie či personalizovaný marketing. Má SEO vôbec v dnešnej dobe nejaký význam?

Aby ste pôsobili celosvetovo, odpoveď je jednoznačne áno. Na anglicky hovoriacom trhu ľudia vyhľadávajú doslova všetko online a denne je uskutočnených viac ako 8 miliárd vyhľadávaní.

To je neskutočne obrovské číslo a ignorovať by ho bola veľká chyba. Svetový potenciál, najmä pre dominantný vyhľadávač Google, je doslova masívny. S narastajúcim počtom internetových používateľov možno očakávať len rast jeho dôležitosti. Ale čo malé 5,5 miliónové Slovensko?

Nuž, odpoveď je dvojaká. 

Ak chcete robiť SEO len pre samotné SEO, nemá to význam. Prečo? Vyhnete sa tak sklamaniu a ušetríte si peniaze minuté na dodávateľa alebo energiu, ktorú by ste spotrebovali na vlastnoručnú optimalizáciu webu.

Optimalizácia webu musí minimálne budovať brand a zviditeľňovať vás. To však znamená, že ak vám neprináša zisky alebo jeho dopad neviete úplne zmerať, potrebujete iné kanály, ktoré vám prinášajú príjmy.

Inak je to len zbytočne zabitý čas a množstvo utratených peňazí.

Kedy tomu potom potrebujete venovať väčšiu pozornosť? V týchto 4 prípadoch určite:

  • Vaša oblasť podnikania a kľúčové slová sú vyhľadávané a majú potenciál vám prinášať niekoľko tisíc návštev mesačne
  • Vaša oblasť a kľúčové slová sú vysoko vyhľadávané a navyše sú to slová s nákupným zámerom (kľúčové slová obsahujú frázy ako cena, cenník, predaj…)
  • Už teraz máte pomerne dobrú návštevnosť z Google a chceli by ste ju ešte zväčšiť
  • Už teraz vám Google prináša nové objednávky a zákazníkov a chceli by ste ich ešte viac

Ak spadáte aspoň do jednej z týchto kategórií, SEO bude niečo pre vás.

Napríklad, kľúčové slovo „autopozicovna bratislava“ má začiatkom roka 2023 v priemere 1300 vyhľadávaní mesačne. Oplatí sa byť v Google na prvej strane? Pozrime sa na to očami vyššie spomenutých 4 prípadov.

Má to veľa vyhľadávaní? Áno.

Existuje zámer nakúpiť? Áno.

Oplatí sa riešiť SEO autopožičovniam? Áno, áno a ešte raz áno.

Alebo fráza „dovolenka last minute“ mala v júli 2022 na Google vyhľadávanosť 8 100. 

Má to veľa vyhľadávaní? To teda má.

Je tam zámer nakúpiť? To si buďte istí.

Cestovné kancelárie, ktoré boli na prvých pozíciách, si vtedy museli užiť dosť veľa objednávok. Ak by nerobili SEO a neboli na prvých miestach, ukrátili by sa o mnohých zákazníkov.

Čiže áno. Neplatená návštevnosť z Google je v mnohých prípadoch stále veľkým faktorom v online marketingovom mixe.

A čo ak zistíte, že vaša stránka nemá potenciál pre Google?

V takýchto prípadoch sa každému majiteľovi webu oplatí mať minimálne základnú optimalizáciu webu v podobe SEO on page. V skratke ide o to, aby ste mali vyhľadávané kľúčové slová na svojom webe. Ako ich nájsť a kam presne ich umiestniť sa dozviete v druhej časti tohto článku.

Ešte predtým, ako sa vydáte na cestu optimalizácie webu pre vyhľadávač, mali by ste vedieť aj to, že nestačí len byť niekde na druhej strane.

Prečo potrebujete byť na prvej strane Googlu a druhá strana znamená, že teoreticky neexistujete…

…a kebyže ste na tretej strane, tak už neexistujete aj prakticky.

Viete, ako ľudia klikajú na výsledky vyhľadávania, keď ste na druhej strane? Takmer vôbec.

A viete, ako klikajú, keď ste na tretej strane? Vôbec. 

Myslím, že o štvrtej a ďalších stranách ani nemusí byť reč.

Krásne to ukazuje tento graf:

ZDROJ: https://www.advancedwebranking.com/cloud/ctrstudy/

Prvých 5 výsledkov vyhľadávania si uchmatne viac ako 60 % všetkých klikov. To znamená, že ak zobrazíte vo výsledkoch vyhľadávania na kľúčové slovo s vyhľadávanosťou 2 000 mesačne a budete na 10. či 11. pozícií, môžete dosiahnuť tak 15–20 klikov. A to je v preklade takmer nič. Najmä, keď k tomu zistíte, že dané slovo vám ani negeneruje žiadnych zákazníkov.

Na túto tému existuje aj jeden vtip: Ak chcete skryť mŕtvolu, dajte ju na druhú stranu Googlu. Naozaj, veľa preklikov odtiaľ čakať nemôžete. Ľudia si vo všeobecnosti nedajú tú námahu prehľadať niekoľko strán. Klikajú na prvé výsledky. Keď nenájdu, čo chcú, radšej zmenia vyhľadávané slová, ako by mali ísť na ďalšiu stranu.

Ako sa však prepracovať na prvé miesta? Určite nie starými metódami, ktoré fungovali kedysi. Dnes by vás skôr dostali do problémov.

Ako nerobiť SEO

V minulosti nebolo také komplikované dostať sa na prvú stranu. Dokonca ani na prvé miesta. Existovali (a stále existujú) rôzne blackhat techniky, ktoré chcú prechytračiť vyhľadávač a presvedčiť ho, aby uprednostnil práve vašu stránku v čo najkratšom čase.

V minulosti sem patrili stratégie ako:

  • Kupovanie stoviek odkazov z nerelevantných webov
  • Link farmy
  • Prepchávanie textov kľúčovými slovami
  • Dokonca aj text s kľúčovými slovami farebne splývajúci s pozadím
  • A mnoho ďalších, ktoré sa stále objavujú…

Fungujú ešte? Fungujú. Ale len dočasne, pretože najmä Google urobil niekoľko veľkých aktualizácií, ktoré penalizujú stránky s podobnými praktikami. Medzi tie najdôležitejšie, ktoré by ste mali poznať, patria tieto:


Panda

Táto zmena algoritmu Google bola spustená začiatkom roka 2011 a jeho účelom bolo penalizovať stránky s obsahmi nízkej kvality (všeobecný obsah, obsah bez pridanej hodnoty, duplicitný obsah z iných webov alebo zo stránok na tom istom webe).


Penguin

Táto aktualizácia v algoritme vyšla v apríli 2012 a mala za úlohu penalizovať stránky, ktoré získavali veľa odkazov neprirodzeným spôsobom (nákup veľkého počtu odkazov od rôznych majiteľov webov, vymieňanie odkazov s nerelevantnými webmi)


Hummingbird

Táto aktualizácia znamenala veľký pokrok vo výsledkoch vyhľadávania pretože vďaka nej sa Google začal viac zameriavať nie len na dané kľúčové slovo, ale aj na kontext a zmysel vyhľadávania.


Odporúčané čítanie pre tieto aktualizácie v algoritme: searchenginejournal.com/seo-guide/panda-penguin-hummingbird

Ako robiť SEO dnes

Hneď na začiatok treba povedať, že SEO je dlhodobá záležitosť. Ak len začínate blogovať alebo vytvárať web, nečakajte zo začiatku veľkú návštevnosť. Vlastne nečakajte takmer žiadnu.

Toto je napríklad ročný vývoj jedného z mojich voľnočasových blogov, kde som išiel najmä cez optimalizáciu pre vyhľadávač Google. Ako môžete vidieť za obdobie 1. 10. 2016–31. 8. 2017, návštevnosť sa z Google zvyšovala postupne.

Na druhej strane, ak už má váš web nejakú históriu, budete to mať o dosť ľahšie. Aspoň v menej konkurenčných oblastiach. 

Keď sa na optimalizáciu pre vyhľadávače dáte, najlepšie urobíte, keď sa v nadchádzajúcom období budete riadiť týmito pravidlami.

  • Zamerajte sa nielen na kľúčové slová, ale aj na zámer vyhľadávania – za každým kľúčovým slovom je človek so svojimi problémami a túžbami. Keď zadáva do vyhľadávača nejaké kľúčové slová, očakáva, že dostane čo najrelevantnejšiu odpoveď alebo riešenie. Ak niekto hľadá slovo „pizzeria bratislava“, čo čaká? Donášku? Rýchlu donášku zadarmo? Chutnú pizzu s domácimi surovinami? Taliansku pizzu? To všetko by ste mali zvažovať. Čím relevantnejšie viete trafiť zámer vyhľadávania, tým lepšie pre vás.
  • Zameriate sa na tvorbu kvalitného a prepracovaného obsahu – tým, že informácie sú dnes voľne dostupné, nemôžete čakať, že ľudia budú ako prázdne nádoby a nebudú mať žiadne názory alebo postoje k tomu, čo hľadajú alebo budú všetky marketingové správy brať rovnako. Môžete si byť istý, že s veľkou pravdepodobnosťou už boli na iných weboch alebo čítali články na podobné témy už predtým. Ak sa ničím neodlíšite alebo neposkytnete detailnejší/hodnotnejší obsah, z webu odídu. Veď prečo by mali ostať, keď to isté už dávno čítali inde?

  • Budete testovať a zlepšovať užívateľskú skúsenosť webu – UX alebo A/B testovanie sú pojmy, ktoré sa na Slovensku v nemarketingovej sfére ešte stále príliš nerozšírili. A to je škoda, pretože vďaka týmto dvom stratégiám dokážete dramaticky zlepšiť skúsenosť a dojem, ktorú majú návštevníci z vášho webu. Stačí urobiť pár zmien v dizajne alebo textoch, ktoré lepšie vystihujú zámer/motiváciu vyhľadávania, a oveľa viac ľudí si môže vybrať práve vás. To sa ale nedá nikdy dopredu určiť, pokiaľ nebudete testovať, ktorá verzia podstránky funguje lepšie z hľadiska vyplnených formulárov alebo objednaných produktov.

A ak by vám nestačilo, tak si môžete pozrieť aj túto príručku priamo z Google, podľa čoho vyhodnocuje kvalitu stránok: searchqualityevaluatorguidelines.pdf

Samozrejme, faktorov ovplyvňujúcich pozície, je viacero. Google ich už nezverejňuje, ale odhaduje sa, že ich je cez 200. Zamerať sa na všetky nie je možné. Preto aj v tomto prípade platí staré dobré Paretovo pravidlo 80/20. A teda 20 % vašich SEO aktivít bude mať za následok 80 % vašich výsledkov. A čo je tých 20 %?

Čo odborník, to iný názor. Líšiť sa to bude takisto od oblasti podnikania a sily konkurenčných webov.

No existujú niektoré, ktoré sú dlhoročné stálice a niekoľko nových, ktoré sa oplatí riešiť bez ohľadu na vašu oblasť.

Svet SEO je plný pojmov a skratiek. Niektoré sa oplatí poznať hneď na začiatku, iné si spamäti nepamätajú ani skúsení experti. Ešte, že existujú šikovní pomocníci, ako napríklad tento SEO slovník, v ktorom nájdete viac ako 300 rôznych SEO pojmov.

Autor článku
Webglobe


Či už cielite špecifických zákazníkov alebo celý svet, vybavíme Vás účinným arzenálom.

Zdieľajte článok