29. 9. 2022
Slovníček IT pojmov

Slovníček IT pojmov 6: Čo je HTTPS a ako chráni vaše surfovanie po internete

Ak si chcete zaobstarať vlastnú www stránku, skôr či neskôr sa s týmito pojmami stretnete. Aby sme vám pomohli pochopiť ich význam, pripravili sme pre vás Slovníček IT pojmov, ktorý vám ich postupne vysvetlí. Z predchádzajúceho článku viete, ako sa obsah webu dostane zo servera na obrazovku vášho počítača. Teraz sa môžeme pozrieť na zabezpečenie celého tohto procesu. Najprv si vysvetlíme, čo je to HTTPS protokol.

Jan Dvořák

HTTPS protokol, teda bezpečné www

Veľa ľudí si myslí, že URL každého webu sa začína písmenami www. Takto však začínajú len zlé webstránky

Tie dobré majú pred www ešte protokol https://, teda HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Znie to celkom bezpečne, však? Ale čo to vlastne je?

HTTPS je niečo ako sbs-kár pri dverách. Šifruje komunikáciu medzi počítačom a serverom. To znamená, že sa stará o bezpečnosť vášho surfovanie po internete

Najužitočnejšie je, keď na prehliadanie používate verejnú nezabezpečenú sieť wi-fi.


Co presne HTTPS protokol robí?

  • chráni prihlasovacie údaje a heslá pred kopírovaním
  • označuje, že doména skutočne patrí jej vlastníkovi
  • informuje Google, že daná stránka je dôveryhodná


Takto vyzerá zabezpečený web s HTTPS. Vedľa URL se zobrazí ikonka zámku.

HTTP alebo HTTPS? Dôležité je práve to S

Prakticky všetky dnešné weby sú uložené na serveroch ako hypertextový dokument v html kóde. Na prenos medzi serverom a počítačom sa používa protokol HTTP.

Vďaka nemu sa váš web zobrazí na obrazovkách ľudí presne tak, ako ste si ho navrhli vo svojom redakčnom systéme. A cez neho sa takisto späť na server odosielajú všetky platobné a prihlasovacie údaje vrátane hesiel.

Protokol HTTP je však verejne čitateľný. Každý trochu skúsenejší hacker môže zachytiť komunikáciu medzi vaším počítačom a serverom, čo je obrovský problém najmä pre e‑shopy.

Server a počítač môžu byť dobre chránené, ale keď spolu hovoria, môže ich počuť každý, kto ide okolo. Preto bolo niekedy v roku 2015 do protokolu HTTP pridané písmeno S, teda šifrovanie. Hypertextový dokument sa zašifruje a kľúč k nemu majú len oni dvaja.

Možno sa vám tiež niekedy stalo, že ste prišli niečo vybaviť na úrad a nie práve najbystrejší úradník vám povedal, aby ste mu svoje rodné číslo nadiktovali pred všetkými nahlas, namiesto toho, aby ste ho napísali do formulára. To je rozdiel medzi HTTP a HTTPS.

Čo sa stane s vaším webom bez HTTPS? Radšej to ani neskúšajte

HTTPS dokáže pekne zamávať s návštevnosťou vášho webu, a to z dvoch dôvodov:

  1. Bez neho sa vedľa vašej adresy URL zobrazí strašidelný výkričník s nápisom „Nezabezpečené“ – asi tušíte, aký to bude mať vplyv na zákazníkov.
  2. Nielen Google čoraz viac zohľadňuje protokol HTTPS ako faktor pri umiestňovaní webov vo vyhľadávaní – ak chcete, aby sa váš web dostal na prvú stránku vyhľadávačov, protokol HTTPS je „must have“

Inými slovami, bez HTTPS váš web zmizne v prepadlisku dejín

Bude na ňu chodiť menej návštevníkov, Google ju posunie na 5., 10. či 80. stránku, a tak sa stane prakticky neviditeľnou pre zvyšok odvážlivcov, ktorým absencia HTTPS neprekáža.

84 % internetových užívateľov nenakúpi na e‑shope, ktorý nezaisťuje bezpečné pripojenie cez HTTPS protokol. Zabezpečte si webhosting u nás a máte ho zadarmo. Ako si ho aktivovať zistíte v našej nápovede.


Bez HTTPS se okrem vašej URL návštevníkom zobrazí takéto nepekné varovanie. Svoj web tým prakticky odsúdite na smrť. Každý si dobre premyslí, či naň vstúpiť.

Máte u nás webhosting? Aktivujte si HTTPS jedným kliknutím

Na aktiváciu HTTPS potrebujete získať tzv. SSL certifikát (niekedy sa používa aj certifikát TSL). Je viazaný na DNS záznamy domény, ale nastavuje sa pre webhosting.

To znamená, že oň musíte požiadať svojho poskytovateľa webhostingu.

Často ide o službu, ktorá je spoplatnená navyše (niekedy až v desiatkach eur ročne). A pri jej nastavovaní sa niekedy nezaobídete bez podpory.

U nás máte základný SSL certifikát Let’s Encrypt k webhostingu zadarmo. Jeho aktivácia je navyše otázkou jedného kliku

Viac o tom, čo presne SSL certifikát je, si povieme hneď v nasledujúcom článku.


Čo je to HTTPS a ako funguje, pekne vysvetľuje aj toto video (bohužiaľ len v angličtine).

Autor článku
Jan Dvořák

Či už cielite špecifických zákazníkov alebo celý svet, vybavíme vás účinným arzenálom.

Zdieľajte článok